YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ
Bir ya da birden fazla organın geçici olarak yetersizliği nedeni ile vücudun aksamış olan fonksiyonlarının, esas neden olan durumun ortadan kalkıncaya kadar desteklenmesine, bu süreç içerisinde hastanın hayatta kalmasının sağlanmasına yönelik faaliyetleri kapsayan ve özellikle yapay solunum cihazı başta olmak üzere, her türlü cihaz ve teknolojiyi kullanan, bilgi ve yetenekleri buna uygun doktor ve hemşirelerin bulunduğu özel bir ünitedir. Hastanemiz Yoğun Bakım Ünitesi 2. Seviye tescile sahip olup 9 yataklıdır.
Genel Yoğun Bakım Ünitesinin Hasta Kabulü:
· Yakın ve yoğun takip gerektiren hayati risk taşıyan hastalar (intoksikasyon, hemodinamik bozukluklar vs)
· Solunum desteği (invaziv – noninvaziv) ihtiyacı olan bütün hastalar
· Yakın monitörizasyon takibi gerektiren hastalar
· Solunum sıkıntısı olan hastalar
· Yeniden canlandırma yapılan hastalar
· Metabolik ve beslenme sorunu olan hastalar
· Bilinci kapalı yoğun takip ve tedavi gerektiren hastalar
· Postoperatif hayati risk taşıyan hastalar
Hastanın yatışını yapacak hekim tarafından yoğun bakım yatak durumu, genel yoğun bakım ünitesi sorumlu doktoruna veya yoğun bakım hemşiresiyle sorgulanır, yatak durumuna göre hastanın yoğun bakım ünitesine kabulü planlanır.
Yoğun bakım ünitesine kabulü planlanan hasta için hastanın yatışını yapan doktor ile görüşülerek hastanın genel durumuna uygun olarak yatağı hazırlanır (ventilatör kateterizasyonu vb.)
Hastanın, yoğun bakım ünitesine kabulüne kadar hastanın yatışını sağlayan ünitenin sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli hastaya refakat eder.